Hoş geldiniz!

Benim derdim ne?

Muradım orada burada gördüklerimi, gözüme çarpanları ,gözüme batanları,gözden kaçanları, gözüme girenleri, özellikle basındaki Türkçe yazım ve söyleyiş detaylarını,habercilik hatalarını,sevaplarını yazıvermek...

Kimseyi kırmak,aşağılamak yok...

Eleştirilerin zekice ve efendice yapılanları kabulüm..

Saygılar...








22 Temmuz 2009 Çarşamba

jüri nedir,ne değildir?

Jüri dilimize Fransızca'dan gelmiş bir kelime..Seçiçiler kurulu,bir karara ya da sonuca varmak için oluşturulmuş ehil kişilerin bulunduğu topluluğun adı.Ayrıca bazı yabancı filmlerde gördüğümüz mahkemede karar veren hakem heyetinin de adı..
Peki biz durup dururken bu kelimeye neden taktık? Şu nedenle: Televizyonlarda son zamanlarda sıkça gördüğümüz yetenek,şarkı,dans vb yarışma programlarında doğal olarak bir jüri yer alıyor.İşte bu jüriden bahseden sunucularımızın çoğu (hatta%99'u) jüriyi bir heyet olarak algılamayıp tek tek jüri üyelerine "jüri" diye hitap ediyorlar
Benim dünya şekeri sunucu kardeşlerim ; jüri kelimesi bir grubu ifade eder,eğer bu gruptaki tek bir kişiden sözediyorsanız ona "jüri" değil "jüri üyesi" diyeceksiniz....Yani bilmem kim ultrastarımız "konuk jürimiz" değildir, "konuk jüri üyesidir". Ayrıca "jürilik"diye bir kelime yoktur ona "jüri üyeliği" denir.nokta..

 27.08.09 tarihli Haberturk gazetesi 2.sayfa..."Fazla para muhabbeti yapımcıları usandırdı.Tiyatrocu Zeki Alasya,bölüm başına 10 bin TL aldığı "İlle de Roman Olsun" adlı yarışma programından "jürilikten parasını alamadığı gerekçesiyle çıkartıldı.." Haberin dili bir yana başlıktaki yoruma ne dersiniz?
 Tesadüfen Haberturk gazetesinden bir örnek daha:20.11.2009 tarihli Magazin ekinden bir başlık:
"Sürpriz jüri: Hülya Avşar."
Örnek örnek üstüne.Bir tane de Milliyet gazetesinden.
"Çağla Şıkel jüri oluyor"
http://magazin.milliyet.com.tr/cagla-sikel-juri-oluyor/magazin/magazindetay/28.08.2012/1587680/default.htm
Son örnek Hürriyet gazetesinden (15.08.2014) Cengiz Semercioğlu,Meryem Uzerli'ye götürülen bir teklifle ilgili olarak şöyle diyor:
"Yetenek Sizsiniz'e jüri yapmak için özel uçağına atlayıp...."
Hepsine birden:"Aferin"...

1 yorum:

Siz ne dersiniz?
Anonim seçeneğini deneyin...