Hoş geldiniz!

Benim derdim ne?

Muradım orada burada gördüklerimi, gözüme çarpanları ,gözüme batanları,gözden kaçanları, gözüme girenleri, özellikle basındaki Türkçe yazım ve söyleyiş detaylarını,habercilik hatalarını,sevaplarını yazıvermek...

Kimseyi kırmak,aşağılamak yok...

Eleştirilerin zekice ve efendice yapılanları kabulüm..

Saygılar...








24 Aralık 2009 Perşembe

"Tevil yoluyla ikrar...." ne demektir?

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13293717.asp?gid=233

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir açıklama yapmış..24.12.2009. Arınç TSK'nın bir açıklamasıyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Bir kişiye suç isnat edildiğinde yapmadım derse ret etmektir. Yaptım derse ikrardır yani itiraf. Eğer, bu suçu işledim ama başka amaçla yaptım derse tevil yoluyla ikrardır.”

Şimdi sırasıyla bu kelimelere bakalım:
tevil:
Arapça (meal) kelimesinden türetilmiş.Bir şeyi gerçek anlamından başka şekilde anlamlandırma,zoraki bir anlam yüklemeye kalkışma demek.Argo bir karşılık ararsak (kıvırtma) diyebiliriz..

ikrar:
Yine Arapça bir kelime..Karar kelimesinden türev..İlk anlamı kararlaştırma demek.Buradaki anlamı ise dil ile söyleme,saklamayıp açıktan söyleme..
Özetle söylersek "tevil yoluyla ikrar" deyimi "bir şeyi anlamını değiştirerek kabul etme,dile getirme " şeklinde açıklanabilir.

4 yorum:

  1. hukukta ilgililerin, suçlularını değiştirerek kabul ettiği anlamına gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (Suçlarını) olacaktı herhalde.İyi günler...

      Sil
  2. Bildiğim kadarıyla Türkçe noktalama işaretleri arasında iki (..) veya dört (....) nokta bulunmuyor. Sizde hem iki, hem üç hem de dört var. Biraz iktisatlı davranın lütfen, orta yolu bulun bence üç (...) yeter de artar...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler.Biraz abartmışım,ama cümlenin devamı olduğunu vurgulamak için yapmıştım.Bundan sonra üç noktada kalmaya çalışırım.Keşke adınızı yazsaydınız.İyi günler...

    YanıtlaSil

Siz ne dersiniz?
Anonim seçeneğini deneyin...